Един ден къщата на мечтите ви може да остава приятно хладна дори през августовските жеги, без това да ви изкара на протести срещу скъпия ток. Как?


Нов соларен панел охлажда сградиЕдин ден къщата на мечтите ви може да остава приятно хладна дори през августовските жеги, без това да ви изкара на протести срещу скъпия ток. Как?

Учени от Станфорд са създали специален соларен панел, който охлажда сградите при директна слънчева светлина. За да постигне това, панелът трябва да отразява (вместо да поглъща) максимално количество слънчева радиация както и да отделя топлина – изобретението от Станфорд прави точно това: то е много ефективно слънчево огледало, което също така разсейва инфрачервена радиация (топлина) в подходящия спектър, така че тя да напусне земната атмосфера лесно (вземи си обратно тази топлина, Слънце!).

Панелите са комбинация от темален излъчвател и соларен рефлектор. Екипът, който работи по проекта, е първият, който успява да постигне практически приложимо охлаждане по този начин през дневните часове.

Тайната се крие в наноматериал, който е така проектиран, че да увеличава или намалява светлинните вълни в определени честоти. Резултатът? Устройство, което може да охлажда 100 вата на квадратен метър. Това на практика значи, че ако само 10% от покрива на къщата ви е покрит с този материал, 35% от енергията на климатика за охлаждане, ще бъде спестена. Което не звучи никак зле.

Енергоинвестмънт АД © 2020 | Права за ползване | Декларация за поверителност | Настройки на бисквитките|Уеб дизайн