Sony се стреми да революционизира неефективния начин, по който изразходваме енергията. Един нов видеоклип, публикуван от електронният гигант, показва начина, по който бихме могли да използваме енергията по-ефективно през 2030 година. Тогава може би масово ще сме преминали към интелигентни „точки на консумация“ с автентификация и безжично зареждане.Authentication OutletПрототипната точка за консумация на енергия е интегрирана с безжичен предавател Felica, работещ на къси разстояния. Потребителят му показва своята карта за заплащане, след което ползва енергия.

Това, което прави концепцията наистина интересна е, че ако човечеството продължи да напредва към алтернативни източници на енергия като вятър, слънце и биомаса, тези бъдещи точки за консумация на енергия ще ни дават опцията да изберем от какъв точно източник да получаваме енергия. Видеоклипът показва още, че с такава точка на консумация потребителят може активно да контролира и управлява консумацията на енергия на база потребител, както и въз основа на устройство.

Концепцията позволява лесно а си представим, че не се налага да използваме енергия от електрическата компания за гледане на телевизия например – вместо това можем да използваме ток от батерия в къщата си, съхраняваща енергия от слънчевата инсталация на покрива или от вятърна турбина в двора. Тези точки за консумация, ако са налични в целия град, могат да предложат на хората с електрически автомобили лесно и бързо да плащат за зареждане на батерията на колата си.

Предложеното приложение за централно управление на енергопотреблението – за таблет или смартфон – ще позволи на потребителите да наблюдават колко мощност им е на разположение от различните източници на енергия в дома. С приложението може да се провери колко енергия има в батерията на електрическата кола в гаража, да се активират или блокират отделни точки на консумация в дома, дистанционно да се управляват устройствата, свързани към електрическите контакти.

Според представители на Sony, комерсиализацията на тези системи изглежда реална в рамките на десет години.

от GreenTech.bg на 16/02/2012


 

Енергоинвестмънт АД © 2020 | Права за ползване | Декларация за поверителност | Настройки на бисквитките|Уеб дизайн