Малките и средни предприятия ще започнат да купуват електроенергия на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат разгледани до края на тази година..

Малките и средни предприятия ще започнат да купуват електроенергия на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат разгледани до края на тази година.

В момента работните групи предлагат индустрията, която използва ток на средно напрежение, да започне да работи на свободния пазар, каза вчера Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Той обясни, че целта на промените е да се стимулира развитието на свободния пазар, а на регулирания да останат единствено клиентите на ниско напрежение, каквито са битовите потребители и административните сгради.

От ДКЕВР успокоиха, че малките магазинчета и кварталните кафенета също ще продължат да получават ток по регулирани цени. Според сегашния закон защитени потребители са битът, административните учреждения и предприятията с до 50 души персонал и с оборот до 19,5 млн. лв. годишно.

Има обаче опасения дали малкият бизнес е готов сам да си търси доставчици на ток след въвеждането на новите правила. Затова ще бъде създаден и доставчик от последна инстанция, който да снабдява с ток предприятията, които не са подписали договори с търговци на ток.

От ДКЕВР предлагат този краен доставчик първоначално да бъде НЕК, като той ще е задължен да снабдява с ток потребителите без договор. Излизането на малкия бизнес на свободния пазар не означава, че предприятията ще плащат по-високи цени за електроенергия, твърди Семерджиев. В момента токът на свободния и на регулирания пазар се продава с над 30% разлика в цената, която е по-ниска за защитените потребители.

Внимателно трябва да се обмисли начинът за намаляване на броя на защитените потребители на ток, така че крайната цена на електроенергията за тях да не се оскъпи, заяви вчера и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него, ако малките и средните предприятия се извадят от групата на защитените потребители, то на регулирания пазар ще се използва по-малко ток. Той обаче ще бъде по-скъп, защото в него влизат дългосрочните договори от ТЕЦ "AES Гълъбово" и от ТЕЦ "КонтурГобал Марица- изток 3", както и зелената енергия. Няма да допуснем да се увеличи драстично токът за бита, затова продължават дискусиите за промените в ЗЕ, категоричен бе Трайков.

Излизането на малките фирми на свободния пазар няма да е лошо за бизнеса, заяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Според него свободният пазар на ток у нас през последните години не се е развил и предложението е крачка напред. Той очаква до края на годината промените в ЗЕ да бъдат приети, за да се спазят изискванията на европейското законодателство.

Малкият бизнес може да закупува ток при изгодни условия, но ще трябва да следи консумацията си, обясни експертът. Заради повече компании, навлизащи на пазара, се очаква да има и окрупняване на търговците на електроенергия. Така ще може да се предлагат по-добри условия за покупка на ток за бизнеса, смята Стаменов. Той добави, че целта на доставчика от последна инстанция е да снабдява с ток, но той няма да предлага изгодни условия за покупка.

Излизането на фирмите от регулирания сектор трябва да се случи рано или късно, защото не може стоките да се продават под себестойност, заяви и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния и енергийния капитал. Той не очаква да има сътресения за бизнеса от промяната, стига тя да е направена добре и да засили конкурентоспособността на фирмите. Трябва обаче да се спазва и антимонополното законодателство у нас, добави Велев.

От Българската стопанска камара не се наеха да прогнозират дали излизането на свободния пазар ще се отрази добре на фирмите.

Според Камен Колев, зам.-председател на камарата, проблем може да има, ако няма достатъчно доставки на ток от централите за свободния сектор. Трудности за фирмите може да има при определянето на потреблението им, смята Колев.

От ДКЕВР продължават проверките на дружествата ЕВН и Е.ОН дали са се забавили при отстраняването на повредите по мрежата при студеното време през миналата седмица.

Източник: в. "Класа"

Енергоинвестмънт АД © 2020 | Права за ползване | Декларация за поверителност | Настройки на бисквитките|Уеб дизайн