Новости във фотоволтаичната индустрия.
Солиндра разработи уникален продукт във фотоволтаичната промишленост, използвайки CIGS (мед, индий, галий, селен) тънкослоен филм, защитен в цилиндричен корпус.

Проектирани и произведени за първи път със специална цилиндрична тръбна конструкция, фотоволтаичните панели на Солиндра са много леки и проходими за вятъра, поради което се инсталират на покривите без нарушаване на съществуващата конструкция и изолации.

Цилиндричните модули на Солиндра улавят слънчевата светлина върху 360 градуса фотоволтаична повърхност и така освен директната, те не пропускат да усвоят дифузната и отразената слънчева светлина.

Конструкцията се състои от външен и вътрешен (генериращ) цилиндър, отделени с „оптичен пълнеж”, благодарение на който светлината попада върху фотоволтаичната повърхност винаги под почти прав ъгъл. Този „самоследящ” дизайн позволява на системите на Солиндра да постигнат ефективно генериране на електрическа енергия, докато конвенционалните панели трябва да бъдат наклонени или снабдени със следящи позиционери, за да осъществят максималния си потенциал.

Цилиндричният дизайн осигурява през целия ден някоя част от слънчевия панел да е перпендикулярна на слънчевата светлина. Новият дизайн е два пъти по-ефективен от традиционния, а времето за монтаж и монтажните разходи са намалени четири пъти.

Гъвкави соларни клетки, навити на руло, покриват покривите

Компанията SoloPower прави тънкослойни слънчеви клетки от сплав от мед, индий, галий и селен (CIGS), която се нанася върху гъвкави фолио. Първата продуктова линия от този вид е набор от слънчеви панели, предназначени за плоски покриви на комерсиални сгради.

Панелите са по-леки от тези, които са капсулирани в стъкло, и могат да се инсталират по-бързо от други технологии. Панелите могат да бъдат фиксирани върху покривите на къщите или да се монтират върху подвижни плоскости, които се завъртат и накланят според посоката на слънчевите лъчи.

13-годишен направи енергиен пробив

Докато повечето 13-годишни висят на компютъра, Ейдън Дуайър прекосява гората и наблюдава специфичния начин, по който се разклоняват дърветата.
По този модел седмокласникът от Норпорт, Ню Йорк, е създал дърво със соларни клетки, което произвежда между 20 и 50% повече енергия от обикновен ред фотоволтаични панели. Младият учен любител е използвал поредицата от числа на Фибоначи - способна да опише редица закономерности и в природата - за да изнамери по-ефективен начин за събиране на слънчевите лъчи.

Впечатляващите резултати са доказателство, че ако соларните клетки се разпределят и позиционират по оптимален начин, генерирането на енергия може драстично да се увеличи.

Изобретението спечели на Ейдън патент в САЩ - все пак става дума за рядко технологично откритие и за прекрасен пример как биомимикрията може да е от полза.
Към него вече проявяват интерес и предприемачи и компании, нетърпеливи да се възползват комерсиално от откритието.
Експериментът в задния двор отнел на момчето месеци. Миналата зима той се разхождал в гората, отбелязвайки си моделите на разклоняване на дърветата - на какво разстояние, ъгъл и т.н.

Формулата, която извел, всъщност се срещала на много места в природата.

Най-забележителното е, че елегантното дърво на Ейдън се представило много по-добре не кога да е, а именно през зимата, когато слънцето е най-слабо.

Ако такива дървета бъдат "посадени" на горещи, слънчеви през цялата година места, резултатите биха могли да са още по-поразителни.

Седмокласникът вече се радва на огромно признание. Неговото изобретение бе похвалено от Музея по естествена история в Ню Йорк, който го нарече "млад естествоизпитател на 2011 г."

Енергоинвестмънт АД © 2020 | Права за ползване | Декларация за поверителност | Настройки на бисквитките|Уеб дизайн